Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Τα όμορφα καντούνια των χωριών, αλλά και οι κεντρικοί δρόμοι του νησιού, λόγω της περιορισμένης κίνησης οχημάτων, αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να περπατήσουν στην φύση έχοντας συνοδεία τον ήχο της θάλασσας και το τραγούδι των τζιτζικιών.

Οι αποστάσεις στο Μεγανήσι είναι μικρές και το περπάτημα στο νησί θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου, αλλά και να έρθετε σε επαφή με τους μόνιμους κάτοικους του νησιού, οι οποίοι θα σας καλοχαιρετίσουν με χαμόγελο.

Το καπέλο, το αντιηλιακό και φυσικά ένα μπουκάλι νερό, είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για κάθε περιπατητική εξόρμηση. Οι ιδανικές ώρες για τις περιπατητικές εξορμήσεις σας στο Μεγανήσι, είναι νωρίς το πρωί που η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή αλλά και η κίνηση των οχημάτων είναι ελάχιστη.

Ενδεικτικά κάποιες από τις διαδρομές που μπορείτε να κάνετε περπατώντας στο Μεγανήσι είναι αυτές που ακολουθούν, ενώ η λίστα αυτή συνεχώς θα εμπλουτίζεται.

Βαθύ – Κατωμέρι – Βαθύ

Το Βαθύ και επάνω δεξιά το Κατωμέρι.

Κυκλική διαδρομή με σημείο εκκίνησης το λιμάνι Βαθέως και προορισμό το Κατωμέρι, μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Η ανηφορική κλήση του πρώτου αυτού μέρους της διαδρομής, μη σας φοβίζει, καθώς η υψομετρική είναι πολύ ήπια αυξανόμενη. Αφού φτάσετε στο Κατωμέρι, μπορείτε να ξεκουραστείτε για λίγο σε ένα από τα καφενεδάκια του χωριού και στην συνέχεια να κατευθυνθείτε προς την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Από εκεί θα πάρετε τον κατηφορικό δρόμο προς το Βαθύ και έτσι θα επιστρέψετε στο σημείο από όπου ξεκινήσατε.

Συνολικό μήκος: 2,9χλμ

Η διαδρομή είναι κυκλική, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε έχοντας αφετηρία άλλο σημείο και όχι αυτό που προτείνεται εδώ.

Κατωμέρι – Παραλία Λιμονάρι – Κατωμέρι

Το Κατωμέρι από ψηλά.

Από το Κατωμέρι περπατώντας σε κατηφορικό δρόμο, μέσα σε 20 λεπτά θα βρίσκεστε σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, το Λιμονάρι. Εκεί εκτός από το μπάνιο σας στα υπέροχα νερά, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας καθώς υπάρχει επιχείριση εστίασης στο σημείο. Η επιστροφή απαιτεί λίγη προσπάθεια λόγω της ανηφόρας, αλλά μιας και η διαδρομή είναι πολύ σύντομη, δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα!

Συνολικό μήκος: 3χλμ

Η διαδρομή είναι κυκλική, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε έχοντας αφετηρία άλλο σημείο και όχι αυτό που προτείνεται εδώ.

Κατωμέρι – Παραλία Φανάρι – Κατωμέρι

Η παραλία Φανάρι από ψηλά

Με σημείο εκκίνησης την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο Κατωμέρι ξεκινήστε να περπατάτε με κατεύθυνση προς το λιμανάκι του Αθερινού όπου εκτός από ιστιοπλοϊκά θα δείτε και τις ψαρόβαρκες των ντόπιων να λικνίζονται νωχελικά στον ήλιο. Αν δεν έχετε προμηθευτεί ήδη νερό, μπορείτε να το κάνετε από εδώ καθώς στο σημείο υπάρχουν καταστήματα εστίασης. Μέχρι τον Αθερινό, η διαδρομή έχει κατηφορική κλήση, οπότε δεν απαιτείται καμία προσπάθεια. Συνεχίζοντας με προορισμό την παραλία Φανάρι, θα έχετε στα αριστερά σας τη θάλασσα, ενώ στους μικρότερους όρμους που θα συναντήσετε κατά πάσα πιθανότητα ιστιοπλοϊκά να έχουν δέσει και τους επιβάτες τους να απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο. Σε λίγα λεπτά θα δείτε μπροστά σας την πιο πολυσύχναστη παραλία του Μεγανησίου. Στο σημείο υπάρχουν δυο επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες προσφέρουν και ξαπλώστρες. Απολαύστε το μπάνιο σας στα καταγάλανα νερά και ενυδατωθείτε πίνοντας κάτι δροσερό σε κάποιο από τα δυο καταστήματα.

Αν θέλετε μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τον φάρο που βρίσκεται στην άκρη του ακρωτηρίου (από αυτόν πήρε το όνομα της η παραλία) ή να ανεβείτε στον δρόμο ακριβώς πάνω από την παραλία για να κάνετε και μια βουτιά στην μικρή παραλία της “Κορακοφωλιάς”.

Ο δρόμος της επιστροφής μέχρι τον Αθερινό είναι χωρίς ιδιαίτερη υψομετρική διαφορά, οπότε δεν θα κουραστείτε να φτάσετε ως εκεί. Από τον Αθερινό έως το Κατωμέρι ο δρόμος είναι ανηφορικός για περίπου 300μ (επιλέγουμε την πιο σύντομη διαδρομή και όχι τον δρόμο από τον οποίο περάσαμε πριν).

Συνολικό μήκος: 5,6χλμ

Η διαδρομή είναι κυκλική, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε έχοντας αφετηρία άλλο σημείο και όχι αυτό που προτείνεται εδώ.

Σπαρτοχώρι – Κατωμέρι – Βαθύ – Σπήλια – Σπαρτοχώρι

Το Σπαρτοχώρι σε πρώτο πλάνο και στο βάθος τα βουνά της Λευκάδας

Πρόκειται για την πιο μεγάλη διαδρομή η οποία περνάει από τους οικισμούς του Μεγανησίου. Ξεκινόντας από το “μπαλκόνι” του Σπαρτοχωρίου και αφού απολαύσουμε την μοναδική θέα από εκεί, θα περάσουμε μέσα από τα στενά σοκάκια του χωριού ανταλλάσσοντας χαιρετισμούς με τους φιλόξενους κατοίκους. Η πρώτη στάση θα είναι το Κατωμέρι, οπότε κατευθυνόμαστε προς τον δρόμο που ενώνει τα δυο χωριά και κινούμαστε στην άκρη του οδοστρώματος με πιο αυξημένη προσοχή αυτή την φορά, καθώς ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ο πιο φαρδύς και οι οδηγοί κινούνται με πιο γρήγορη ταχύτητα. Η απόσταση που πρέπει να διασχίσουμε μέχρι το Κατωμέρι είναι 3,5χλμ οπότε θα χρειαστούμε περίπου 40 λεπτά για να φτάσουμε ως εκεί.

Αφού ξεκουραστούμε σε κάποιο από τα μαγαζιά του χωριού και ανεφοδιαστούμε με νερό, θα πάρουμε τον δρόμο προς το Βαθύ. Η διαδρομή ως εκεί είναι κατηφορική και στο μεγαλύτερο μέρος του ο δρόμος έχει πεζοδρόμιο οπότε η κίνησή μας γίνεται με απόλυτη ασφάλεια. Η απόσταση από το Κατωμέρι μέχρι το Βαθύ, είναι περίπου 1,2χλμ, έτσι θα είμαστε εκεί σε 10-15 λεπτά.

Διασχίζουμε τον οικισμό του Βαθέως με το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, τα πολλά καταστήματα αλλά και την μοναδική για την ώρα μαρίνα του Μεγανησίου και αφού περάσουμε από την εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνος, πολιούχου του νησιού, κατευθυνόμαστε προς το λιμάνι Σπήλια, έχοντας την θάλασσα στα δεξιά μας και θέα προς τα βουνά της Λευκάδας και της Αιτωλοακαρνανίας. Η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσουμε μέχρι τα Σπήλια είναι περίπου 5χλμ, οπότε θα απαιτηθεί να περπατήσουμε για περίπου 1 ώρα, για αυτό σιγουρευτείτε πως έχετε μαζί σας όσο νερό μπορεί να χρειαστείτε.

Στην διχάλα κάτω από το Σπαρτοχώρι, αν στρίψουμε δεξιά θα φτάσουμε στο λιμάνι Σπήλια, ενώ αν επιλέξουμε την αριστερή πορεία, θα ξεκινήσουμε την ανάβαση προς το Σπαρτοχώρι. Ανεβαίνοντας προς το Σπαρτοχώρι, στην πρώτη αριστερή στροφή, θα συναντήσουμε το μονοπάτι με τα σκαλιά που ενώνει το λιμάνι με το χωριό. Από εκεί, μπορούμε να επισκεφτούμε την ξακουστή σπηλιά του Κύκλωπα!

Συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο για περίπου 600 μέτρα, θα φτάσουμε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε, το “μπαλκόνι” του Σπαρτοχωρίου. Εδώ βρίσκεται και η προτομή του Μεγανησιώτη λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 27η Απριλίου 1997 σε ηλικία 25 ετών κατά την διάρκεια επιχείρησης καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών.

Συνολικό μήκος: 10,5χλμ.

Η διαδρομή είναι κυκλική, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε έχοντας αφετηρία κάποιο χωριό και όχι το Σπαρτοχώρι που προτείνεται εδώ.

Σπαρτοχώρι –  Άγ. Ιωάννης – Παραλία Στραβουνάμι – Σπαρτοχώρι

Η παραλία αμμόγλωσσα ή Στραβουνάμι από ψηλά

Έχοντας ως αφετηρία το Σπαρτοχώρι και αφού εφοδιαστούμε με νερό, φορέσουμε το καπέλο μας και το αντιηλιακό μας, θα ξεκινήσουμε με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη. Η διαδρομή είναι κατηφορική και έτσι θα διανύσουμε πολύ εύκολα τα 3χλμ ως εκεί. Όσο θα περπατάμε, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και στις δυο πλαγιές του δρόμο, τις περίφημες “λιθιές”, τις πέτρινές δηλαδή πεζόύλες που έφτιαχναν οι Μεγανησιώτες για να συγκρατούν τα χώματα στα χωράφια τους που καλλιεργούσαν τις ελιές τους. Είναι πιθανό επίσης να συναντήσουμε γίδια όπως θα περπατάμε, καθώς παρόλο την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, υπάρχουν ακόμα κάμποσοι κτηνοτρόφοι στο Μεγανήσι.

Φτάνοντας στον Άγιο Ιωάννη για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ, αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μια γρήγορη βουτιά στην παραλία που βρίσκεται ακριβώς εκεί μπροστά ή συνεχίζουμε στρίβοντας δεξιά στον παραλιακό δρόμο, έχοντας την θάλασσα στα αριστερά μας. Σε περίπου 200 μέτρα, θα συναντήσουμε το μοναδικό κατάστημα εστίασης της περιοχής όπου μπορούμε να πιούμε έναν καφέ έχοντας θέα το βουνό του Πόρου της Λευκάδας.

Συνεχίζοντας προς την ίδια κατεύθυνση σε απόσταση 1,2χλμ θα φτάσουμε στην παραλία Στραβουνάμι ή Αμμόγλωσα την οποία καθημερινά επιλέγουν για μπάνιο αρκετοί από τους επισκέπτες του νησιού. Απέναντι ακριβώς θα δείτε την ακατοίκητη νησίδα Θηλιά. Η παραλία είναι οργανωμένη και η καντίνα που υπάρχει εκεί προσφέρει και ξαπλώστρες μπροστά στη θάλασσα. Εδώ αξίζει να κάνετε μια βουτιά για να δροσιστείτε αλλά και για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας για το τελευταίο μέρος της διαδρομής.

Έχοντας την θάλασσα στα δεξιά μας, κατευθυνόμαστε βορειοανατολικά με κατεύθυνση την μικρή παραλία Κουταλάδες η οποία απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο και βρίσκεται κάτω από τον δρόμο. Από εδώ η διαδρομή αρχίζει να γίνεται ανηφορική για περίπου 2χλμ. Στο τέλος της ανηφόρας όμως, θα έχουμε φτάσει και πάλι στο Σπαρτοχώρι από όπου ξεκινήσαμε και έτσι θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τοπικές γεύσεις σε κάποιο από τα μαγαζιά του χωριού!

Συνολικό μήκος: 7,7χλμ.

Η διαδρομή είναι κυκλική, οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε έχοντας αφετηρία άλλο σημείο και όχι αυτό που προτείνεται εδώ.


Κοινοποίηση:
Back to top